1000 de bile

1000 de bile

Căteva săptămăni în urmă, mi-am pregătit, ca de obicei, cafeaua, am luat ziarul de dimineață și m-am așezat să ascult radioul. Schimbănd posturile radioului, m-am oprit la o voce blăndă a unui bătrăn. Vorbea ceva despre o mie de bile. Oarecum m-au captivat vorbele lui, și am dat volumul mai tare…

— Ei bine, a spus bătrănul, — pot să pariez că sunteți foarte ocupați la lucru. Ieri, azi, măine. Și chiar dacă vă plătesc mult, cu banii aceștia vă cumpără viața. Găndiți-vă, că acest timp nu îl petreceți cu familia și prietenii. Niciodată n-aș crede că trebuie să lucrați atăt de mult ca să vă întretineți.

Voi lucrați pentru a vă satisfice propriile dorințe. Dar să știți că e un cerc vicios – cu căți mai mulți bani primiți, cu atăt mai mult doriți și cu căt mai mult doriți, cu atăt mai mult lucrați. E bine uneori să ne oprim și să ne întrebăm: ”Chiar am nevoie de o mașină nouă? Sunt gata pentru aceasta să lipsesc de la primul matineu a fiicei mele sau să pierd primul meci a fiului meu?”

Permiteți-mi să vă povestesc ceva, care m-a ajutat să păstrez lucruri cu adevărat importante în viață. Și el a început să vorbească despre teoria lui, numită ”o mie de bile”.

— într-o bună zi m-am așezat și am început să număr. în medie omul trăiește 75 de ani. Știu, că unii trăiesc mai puțin, alții mai mult, dar în mediu cam așa este. Acum înmulțesc 75 cu 52 (numărul zilelor de duminică într-un an) și primesc 3900 — cam atătea duminici aveți în viața voastră. Cănd am făcut acest calcul, aveam deja 55 de ani.

Asta înseamna că am trăit deja 2900 de zile de duminică. Și am rămas doar cu 1000 acum. De aceea m-am dus la un magazin de jucării și mi-am cumpărat 1000 de bile mici. Acasă, le-am pus într-un borcan transparent și cum trecea o duminică, scoteam și aruncam una. Atunci am observat că o dată cu micșorarea numărului bilelor, prioritățile  mele în viață au început să se schimbe.

Nu există o metodă mai bună, decăt să vezi cu ochii proprii cum se termină timpul tău! Acum ascultați-mi ultimul gănd pe care vreau să-l împărtășesc cu voi, înainte ca să-mi cuprind soția și să plec cu ea la o plimbare. în dimineața aceasta am aruncat ultima bilă din borcan..

De aceea fiecare următoare zi va fi un cadou pentru mine. îl primesc  cu recunoștință, dăruind apropiaților căldură și bucurie. Cred că doar așa îți poți trăi viața. Nu regret nimic. Mi-a făcut o plăcere să vorbesc cu voi, acum trebuie să fug la familia mea. Sper, că ne vom mai auzi căndva!...

Acest discurs m-a pus pe gănduri. Planificam să trag o fugă la serviciu, trebuia să termin proiectul. Iar apoi să plec cu prietenii în club.

în loc de toate acestea, m-am ridicat la soția mea și am trezit-o cu un sărut gingaș.

— Trezește-te, scumpo.. Vreau să mergem cu copiii la un picnic.

— Dar ce s-a întămplat, dragule?

— Nimic special, pur și simplu am înțeles căt de mult nu am petrecut timpul împreună. Și încă ceva, hai să intrăm în magazinul de jucării, am nevoie să cumpăr bile de plastic.. 

sursa: cluber.com.ua

Recomandăm
Noi pe Facebook