A 4-a maimuță înțeleaptă, există

De fapt există și a 4-a maimuță, a cărei imagini este mai rar întălnită.
Ea întruchipează principiul....

A 4-a maimuță înțeleaptă, există

Trei maimuțe înțelepte întruchipează principiul budist — de a nu face rău: „a nu vedea răul”, „a nu auzi răul”, „a nu vorbi de rău”, un lucru cunoscut de majoritatea. Maimuțele Mi-zaru, Cica-zaru și Iva-zaru „se ascund” de rău, acoperind gura, urechile și ochii — imagini cu ele sunt ades întălnite dar și copiate sau parodiate.

Dar există și a 4-a maimuță, imaginea căreia este mai rar întălnită. Sedzaru, maimuța uitată întruchipează principiul, „nu face rău” ascunzăndu-și burta cu măinele sau zona picioarelor. Fiindcă japonezii consieră cifra 4 una cu ghinion, maimuța Sedzaru este rareori menționată.

„3 maimuțe” au devenit populare încă în secolul XVII-lea, grație sculpturii peste ușile celebrului altar Toshogo în orașul japonez Nikko. în cele mai multe cazuri, originea simbolului este asociată cu, credința populară Kosin. O frază similară o descoperim în cartea lui Confucius „Lun Yu”: „Nu te uita, la ceea ce este greșit. Nu asculta, ceea ce este greșit. Nu spune,  ceea ce este greșit. Nu face, ceea ce este greșit. ” (非禮勿視, 非禮勿聽,非禮勿言, 非禮勿動). Probabil această frază a fost ulterior simplificată, întruchipănd astăzi cele 4 maimuțe

 

 

sursa: cluber.com

 

Recomandăm
Noi pe Facebook